O alimentatie completa nu este posibila fara vitamine
In popor se stie inca de demult ca,in unele plante,in special cele salbatice,se gasesc substante folositoare pentru sanatate.De pilda,in tara noastra,in special in zona de nord,s-au utilizat inca din timpuri indepartate,timp de multe secole ,cu un evident folos pentru sanatate,fierturi din ace de conifere,flori de tei,esente de frunze de mesteacan si din lastari tineri de urzici.S-a stabilit natura acestor substante,dintre care primele au fost descoperite aminele,grupa de compusi chimici continand azot.
Vitaminele se impart in liposolubile si hidrosolubile.Dintre primele fac parte vitaminele A (si provitamina A-carotenul-care in organismul omului se transforma in vitamina A) D,E,K,iar dintre ultimle,vitaminele C,B1,B2,PP,B12.
La instituirea unei alimentatii corecte trebuie sa se tina cont de proprietatea vitaminelor de a se dizolva in grasimi sau in apa.Iata de ce produse-le,bogate in caroten este bine sa le asociem cu grasimile.De exemplu la ghiveciurile care se prepara din legume care contin caroten este recomandabil sa se adauge o cantitate de ulei vegetal.Nu trebuie sa uitam ca vitaminele C si B se dizolva usor in apa la prepararea culinara a produselor bogate in aceste vitamine.
Vitaminele joaca un rol important in schimbul de substante.Multe din ele intra in constitutia fermentilor.O cantitate insuficienta,dintr-o vitamina sau alta duce la tulburarea schimbului de substante,scade rezistenta orga nismului la infectii,provoaca lipsa cresterii la copii,apar diverse fenomene patologice.Daca fenomenele patologice sunt slab exprimate se vorbeste de hipotaminoza.Un grad de insuficienta vitaminica mai pronuntat sau lipsa totala a vitaminelor in organism duce la imbolnaviri grave,avitaminozele, de exemplu scorbutul in cazul lipsei vitminei C.
Dar sa nu se considre ca vitaminele ,sunt necesare doar pentru preveni dezvoltarea scorbutului si a altor avitaminoze.Hrana care contine o cantitate suficienta de vitamine influenteaza favorabil toate functiile organismului,imbunatateste metabolismul,contribuie la intarirea sanatatii,este necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului.
Organismul este in stare sa acumuleze mici rezerve din unele vitamine. Totusi,daca aportul de vitamine prin alimentatie este insuficient,aceste rezerve se se epuizeaza rapid.
Uneori organismul este lipsit de vitamine,chiar in abuzul unei hrane preparte din produse bogate in vitamine.Asa se intampla,de pilda in cazul unei prelucrari culinare incorecte a produselor,in cursul careia o foarte mare parte din vitaminaC pe care o contin se distruge.In sfarsit,chiar atunci cand in organism prin hrana se introduce o cantitate suficienta de vitami -ne,ele pot fi asimilate prost in intestin,in urma diverselor boli ale stomacu-lui,intestinului si ficatului.De exemplu,in unele boli de ficat,in intestin se elimina bila putina,iar in lipsa acizilor biliari este ingreunata absorbtia grasimilor,ca si a vitaminelor A, D care sunt solubile in grasimi.
Iata de ce respectand si regulile de igiena generale de alimentatie si prin aceasta prevenind imbolnavirea organelor digestive,noi imbunatatim in acelasi timp conditiile pentru absorbtia vitaminelor.
Pentru activitatea vitala normala a organismului sunt necesare toate vitaminele,dar aici vom vorbi numai despre cele mai bine studiate,a caror insuficienta in organism este legata de o alimentatie incorecta.Dintre acestea fac parte,in primul rand,vitaminele C,B1,B12,PP,A.La alegerea hranei este necesar totdeauna sa ne ingrijim ca ea sa contina o cantitate suficienta din aceste vitamine.
duminică
Vitaminele
Posted by informatia ta on 15:57
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu