NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

duminică

Albastrelele



Descrierea speciei. Planta anuala sau bianuala raspandita prin semanaturi, locuri pietroase si pe marginea drumurilor, are tulpina inalta de 0.50-1m, ramificata si acoperita cu peri paslosi. Frunzele, alterne, au culoare alburie din cauza perilor matasosi si sunt lineare. Florile pentamere, grupate in capitule globuloase terminale, sunt tubuloase, cele centrale au corola regulat tubuloasa, iar cele periferice au corola asimetrica in forma de palnie cu cinci lobi de culoare albastra; androceul este alcatuit din 5 stamine cu anterele unite. Infloreste din iulie pana in septembrie.
Produsul vegetal folosit. Se utilizeaza atat capitulele florale recoltate in timpul infloririi, cu pedunculul de maximum 1cm, cat si numai florile marginale (cu corola asimetrica). Ambele produse sunt lipsite de miros si au un gust dulceag, usor astringent.
Principii active. Substante amare ( centaurozida sau cnicina ) tanin, antocianidine si saruri de potasiu,
Actiune farmacologica: are proprietati astringente si diuretice.
Intrebuintari. Sub forma de infuzie 2-3g/200, se ia de 3 ori pe zi inaintea meselor principale; se administreaza in tratamentul bolilor renale, iar extern sub forma de cataplasme si spalaturi in diferite boli de ochi. Intra in compozitia ceaiului diuretic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger