NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

duminică

Levantica


Descrierea speciei. Originara din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, levantica se gaseste la noi numai in culturi. Este un subarbust, inalt pana la 70cm, cu aspect de tufa globuloasa din cauza ramificatiilor abundente de la baza tulpinilor. Tulpinile patrunghiulare pe masura ce imbatranesc se lignifica; ele poarta frunze opuse, intregi, lineare, cu varful ascutit. Florile bilabiate, de culoare violet-albastra, cu corola bilabiata, aproape sesile, sunt grupate in 3-8 verticile, dispuse la randul lor sub forma de spic pe portiunile terminale ale ramurilor florifere; au caliciul tubulos, usor latit la partea terminala, cu 4 dinti scurti si unul mai dilatat; corola bilabiata, cu labiul superior adanc bilobat, iar cel inferior trilobat; androceul este alcatuit cu 4 stamine. Infloreste toata vara.
Produsul vegetal folosit. in scopuri medicinale se utilizeaza fie numai florile detasate de pe axul inflorescentelor, fie intreaga inflorescenta, cand corola nu este complet deschisa (Flores Lavandulae). Se usuca la umbra in strat subtire.
Principii active: ulei volatil, tanin si un principiu amar.
Actiune farmacologica: diuretica, coloretica, antispastica, antiseptica, carminativa si stimulenta.
Intrebuintari: sub forma de infuzie 1-2% cate 200ml/zi levantica se administreaza intern ca aromatizant, carminativ, in tulburari digestive si ca stimulent general. Intra in compozitia tigarilor antiasmatice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger