NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

duminică

Coacazul negru


Descrierea speciei. Arbust fara spini, inalt pana la 1.5m, creste atat spontan prin padurile montane si subalpine, cat si cultivat pentru fructele sale. Are frunzele impartite in 3-5 lobi triunghiulari, cu marginea dintata, putin paroase pe partea inferioara su cu numeroase punctuatii galben-stralucitoare (glande_. Florile, pe tipul 5, cu corola regulata, de culoare rosie spre interior si galben verzuie la exterior, sunt grupate cate 5-10 in strugure care atarna. Fructele sferice, cu diametrul 0.5-1cm, la maturitate sunt de culoare neagra si au gust placut, aromatic. infloreste in lunile aprilie si mai.
Produsul vegetal folosit. Pentru medicina intereseaza atat frunzele (Folium Ribes nigri) recoltate in mai-iunie si uscate in strat subtire la umbra si in curent de aer, cat si fructele mature (Fructus Ribes nigri).
Principii active: Frunzele contin: tanin, vitamina C, rutozida, saruri de potasiu si un ulei volatil, iar fructele: vitamina C, insa in cantitati mult mai mare, vitamine din complexul B, flavonoide si antocianozide.
Actiune farmacologica. Frunzele au actiune diuretica, iar fructele datorita vitaminei C au actiune reconfortanta. Sinergismul dintre vitamina C si antocianozide le comunica proprietati in prevenirea accidentelor vasculare si mareste acuitatea vizuala.
Intrebuintari. Frunzele se utilizeaza sub forma de infuzie 2-3% (100ml dimineata, 100ml seara) ca diuretic, iar fructele sub forma de extract-preparat cu apa fierbinte din fructe proaspete sau uscate -, se recomanda in starile incipiente gripale, in raceli si pneumonie, precum si in stadiul de convalescenta dupa boli infectioase. Consumate ca atare fructele se utilizeaza in prevenirea accidentelor vizuale si maresc acuitatea vizuala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger