NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

luni

Dulcele un pericol pentru sanatate


  • Dulcele este la fel de periculos pentru sănătate precum sarea şi grăsimile,spun nutriţioniştii.


Suntem tentaţi să credem că zahărul se află doar în dulciuri. Greşit - este concluzia cercetătorilor americani de la Şcoala de Medicină Emory. Potrivit unui studiu recent, zilnic mâncăm 46 de linguriţe de zahăr, chiar dacă suntem la dietă, iar regimul pe care îl urmăm este unul sărac în glucide.
Oamenii de ştiinţă au monitorizat, pe o perioadă de şapte ani, 6.000 de persoane. Voluntarii au completat, periodic, o listă cu alimentele pe care le mâncau la cele trei mese ale zilei, ulterior fiind supuşi unor analize de sânge pentru a li se verifica nivelul zahărului din sânge. "Zahărul este la fel de periculos pentru sănătate precum sarea şi grăsimile", spune prof. Miriam Vos, coordonatorul cercetării.
Şi totuşi unde se "ascunde" zahărul? Potrivit specialiştilor, încă de la micul dejun, compus din cereale integrale, o ceaşcă de cafea sau ceai, mâncăm până la 9 linguriţe de zahăr; prânzul ajunge până la 22 de linguri de zahăr, iar la cină cantitatea de dulce ajunge până la 8 linguri. Adunate, acestea dau 39 de linguriţe de zahăr. Dacă adăugăm şi cantitatea de zahăr conţinută de băuturile carbogazoase, numărul linguriţelor "dulci" ajunge la 46. " O sticlă de 500 de mililitri conţine 7 linguriţe de zahăr", precizează cercetătorul Vos.
Zahărul îmbunătăţeşte gustul produselor
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Mănânc deci exist", spune că zahărul este folosit într-o multitudine de produse. "De la muştar şi conserve, până la mezeluri, deoarece zahărul îmbunătăţeşte gustul produselor şi reduce aciditatea alimentelor", subliniază dr. Bilic.
Medicul susţine că zahărul este un glucid rapid care, în afară de aportul energetic, nu conţine nici un element nutritiv. "Ca şi alcoolul, acest aliment are calorii , iar organismul uman poate să funcţioneze perfect fără niciun gram de zahăr rafinat", spune nutriţionistul.
Potrivit medicilor, zahărul conţine glucide care se absorb rapid în sânge, cresc glicemia şi determină eliberarea de insulină. "Zahărul şi fructoza duc la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului din sânge, în special a fracţiunii LDL, care se depune pe vasele sangvine", spune nutriţionistul. Mihaela Bilic precizează că un consum regulat de zahăr duce la apariţia obezităţii, dar şi la scăderea imunităţii, organismul fiind predispus la apariţia virozelor, candidozelor, cistitelor şi a dermatozelor infecţioase. Nutriţioniştii spun că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicaţi în coordonarea activităţii sistemului imunitar.
Specialiştii recomandă părinţilor să nu le dea copiilor dulciuri sau alimente cu un conţinut ridicat de zahăr, deoarece acesta influenţează procesele de creştere, duce la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger