Tusea este un act reflex, destinat să împiedice pătrunderea corpilor străini în căile aeriene şi, pe de altă parte, să provoace expulzarea mucozităţilor şi secreţiilor acumulate în bronhii.
Tusea poate avea origini foarte diverse: bronho-pulmonare, otorino-laringo-logice, pleurale, cardiace sau digestive.
Există mai multe tipuri de tuse, clasificată după caracterul său, dintre care amintim două:
— tusea uscată, cu timbru sec, neurmată de expectoraţie;
— tusea convulsivă (tusea „măgărească")
Pentru tusea cu diferite etiologii, farmacia naturii recomandă:
Coacăzele negre
Sirop din 250 g fructe la 1 litru apă, fierbându-se până scade la jumătate; se strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou până la jumă-tate. Se ia câte o linguriţâ la 2 ore.
Gutuile
Infuzie din o linguriţă la o cană, câte 2 căni pe zi.
Strugurii — cei stafidiţi au proprietăţi antitusive.
Stafidiţi, consumaţi câte 100-200 g minimum pe zi.
Cartofii
Inhalaţii cu aburi de cartofi fierţi.
Ceapa
Infuzie din 4-6 cepe la I litru de apă, îndulcită cu 100 g miere sau zahăr; se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, din care una dimineaţa.
Napii
Decoct din 100 g napi tăiaţi în felii la 1 litru apă sau lapte.
Prazul
Sirop din decoct concentrat (200 g la 1 litru apă), amestecat cu miere în canti-tate egală; se iau 4-5 linguri pe zi.
Ridichile negre
Sirop din ridichi tăiate felii, peste care se presară zahăr; dupâ 24 de ore se strân-ge siropul care s-a lăsat, administrân-du-se 3-4 linguriţe pe zi.
La o ridiche scobită, se umple scobi-tura cu zahăr (sau miere) şi hrean; se coace, apoi se strânge sucul care se lasă, bându-se 3-^4 linguriţe pe zi.
Ţelina
Decoct din cca 30 g la 1/2 litm; se beau 2-3 căni pe zi.
Suc, câte 100 g dimineaţa înainte de masă.
Pentru tusea spasticâ şi convulsivă, pot fi utilizate:
Migdalele
Decoct din 50 g coajă de migdale la 1 litru de apă, cantitate care se bea în cur-sul zilei, de preferinţă îndulcit cu miere.
Piersicul florile, prin proprietăţile lor antispastice, calmeazâ tusea convul-sivă.
Infuzie din 1-1 1/2 lingurâ de flori la o cană de apă sau lapte; se iau 2-3 căni pe zi.
Sirop din infuzie concentrată de flori şi frunze (cu 100 g la litru), cu o greuta-te egală de zahăr sau miere, fierbându-se pe foc mic până la consistenţa siropoasă; se iau 20-30 g pe zi.
Salata verde prin proprietăţile sale antispastice.
Decoct din 60-80 g la litru, cantitate care se bea în cursul unei zile.
Usturoiul
Decoct din 3-4 bulbili zdrobiţi, fierţi 15-20 minute în 1/51 apă sau lapte, cantitate care se bea în cursul unei zile.
miercuri
Tusea-recomandari naturale
Posted by informatia ta on 19:36
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu