Medicina indiană era preocupată de maniera în care omul îşi trăia propria viaţă, cu scopul declarat de a o prelungi, de a-şi păstra sănătatea şi vitalitatea cât mai mult timp posibil.
Conceptul medical ca mijloc de prevenire, mai mult decât de vindecare, conduce în mod direct la accentuare a rolului dietei în menţinerea sănătăţii.
Cele mai multe dintre teoriile vedice afirmă că nu există dietă perfectă pentru toţi oamenii, fiind necesar ca alimentaţia să fie individualizată, în funcţie de necesităţile şi particularităţile fiecăruia. Dezvoltând această idee, teoria ayurvedică consideră esenţiali factori ca:
— orarul meselor;
— proporţiile dintre factorii nutritivi;
— schimbările climatice din anul indian
— alimente complementare şi antagoniste/contradictorii;
— specificul individual;
— necesităţile alimentare raportate la efortul depus.
Fundamentală rămâne însă combinarea adecvată a gusturilor, în număr de şase în concepţia indiană: dulce, acru, sarat, amar, picant şi astringent. Fiind compuse din diferite combinaţii ale acestor gusturi, alimentele au, ca atare, proprietăţi şi efecte diferite.Pentru o mai bună clarificare a ideilor de mai sus, vom detalia câteva tipuri de dietă ayurvedică indicată în diverse afecţiuni.
Dieta în hiperaciditate şi ulcer gastric
Alimente recomandate: Orez, Grâu, Orz, Fasole, Mazare verde dulce,Legume verzi fierte, Portocale, Lămâi, Grapefruit,Mandarine, Pepene roşu,Prune dulci,
Castraveţi, Struguri . La mijlocul mesei, se recomandă lapte, sucuri de fructe proaspete şi apă.
Alimente interzise: carnea, băuturile alcoolice, alimentele fripte sau prăjite,soia, mâncărurile grase,conopida,varza albă gătită, ridichile crude, oţetul, biscuiţii, cojile de pâine, ceaiul, cafeaua, dulciurile, uleiul, picanteriile şi murăturile.
Este foarte important ca mesele să fie respectate după un orar fix.
Dieta în alcoolism
Sunt indicate Grâul germinat şi uscat, Orezul,Carnea de berbec,Peştele,Alimentele dulci-acrişoare preparate în diferite moduri, incluzând legumele pregătite cu piper, Ghimbir şi Coriandru.Se preferă legumele crude şi proaspete, cu unt ca atare sau topit, fructele acre (portocale, ananas, mandarine, lămâi, grapefruit, rodii) sau tomatele, produsele lactate, sucurile de fructe. După mâncare, dieteticienii indieni preconizează o cantitate mică de vin sau bere.
Sunt excluse: zahărul, carnea de porc şi de bivol, picanteriile,porumbul,fasolea (boabe), ceaiul chinezesc, cafeaua sau alte băuturi tari, alimentele fripte sau coapte, fructele prea coapte, sarea în exces.
Dieta în alergii
In aceste afecţiuni se vor consuma de preferinţă Orezul, Hrişca, Meiul, Orzul, Ovăzul, Legumele verzi fierte, Ghimbirul şi Piperul negru în toate preparatele culinare,Rodiile, Grapefruit-ul,Ceaiul sau alte băuturi tari, chiar alcoolice, Ardeiul iute, Usturoiul.
Nu sunt indicate: carnea de orice fel (inclusiv peştele),fasolea (boabe), citricele, ouăle, cafeaua, fructele prea coapte, îngheţata, ciupercile,ceapa, iaurtul, brânzeturile, smântâna, alimentele acide, oţetul, băuturile reci, apa rece etc.
Dieta în artrită
In artrită, mesele ar trebui să conţină: Grâu, Orez, Produse lactate,Carne (cu excepţia celei de oaie),Mâncare grasa,Toate fructele acre,Ceai,Cafea şi alte băuturi tari.După mâncare, este permis consumul de băuturi alcoolice, dar în cantităţi moderate.Totodată, se mai pot consuma şi alimente preparate cu mirodenii caracteristice (Piper negru,Chimion,Ghimbir,Nucşoară,Frunze de Dafin),Fructe uscate.
Nu se vor consuma: frunzele de zarzavaturi verzi (în special salata), fructele zemoase ,cartofii,gulia,sfecla, ciupercile, lăstarii de Bambus şi de Ferigă,conopida,varza,fasolea,meiul,porumbul, îngheţata şi carnea de oaie.
Dieta în cancer
Există un regim ayurvedic chiar şi pentru cancer, în care se recomandă să se consume: Orez, Grâu, Orz, Porumb, Fasole, Linte, Portocale, Fasole pitică , Mazăre dulce, Mazăre tânără, Lăptucă, Spanac,Morcov, Dovlecei, Sparanghel,Castraveţi amari, Schinduf,Toate produsele lactate (cu excepţia iaurtului şi a chefirului), Carnea de iepure, de fazan şi de păun,Fructul de papaya,Cantalupul,Lămâile dulci, Grapefruit,Vişine,Smochine,Rodii,Nuci de Anacardium occidentalae,Migdale, Struguri,Fistic,Fructe dulci şi Miere de albine.
Sunt nerecomandate: carnea de vacă, de porc, de bivol, legumele cu frunze verzi, fasolea păstăi,soia, seminţele sau uleiul de susan, tuberculii, ciupercile, oţetul, fructele acre, băuturile alcoolice, ceaiul, cafeaua, sarea, fructele prea coapte sau fermentate, murăturile.
Desigur, dieteticienii noştri nu vor fi de acord cu o parte din alimentele reco-mandate sau prohibite. Aceste exemplificări au fost făcute numai pentru o înţelegere mai exacta a concepţiei şi a atitudinii ayurvedice.
marți
Dieta in conceptia traditionala indiana
Posted by informatia ta on 15:07
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu