
Produsul vegetal folosit. Se intrebuinteaza numai fructele mature ( Fructus Hippophae ) atat in stare proaspata, cat si uscata; se recolteaza imediat dupa coacerea lor pana la lasarea primului ger; in stare cruda au gust acru-astringent, iar coapte mai placut cu miros de ananas.
Principii active: vitaminele B1, B2, C, PP, carotinoide, acid folic si izoramnetol.
Actiune farmacologica: tonifiant general, datorita complexului vitaminic ce-l contin.
Intrebuintari: Pe drept cuvant denumite polivitamina naturala, fructele de catina la noi nu se folosesc, in schimb in numeroase tari si in special in cele nordice sunt utilizate atat in scoputi terapeutice, ca si preparatele conditionate pe baza de polivitamine, in hipo- si avitaminose, in anemie si convalescenta, cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada, etc. Se poate utiliza si infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi. Sucurile, in general, se prepara din fructe proaspete stoarse.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu