NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

luni

Catina - aliment,sanatate, echilibru


Denumirea stiintifica a catinei este Hippophae rhamnoides. Aceasta denumire (Hippophae) vine de la utilizarea care îi era atribuita în antichitate. Se folosea pentru buna întretinere a cailor de rasa, pentru a le asigura un par lucios si sporirea masei musculare. Înca din antichitate se cunosteau aceste efecte de polivitamina naturala, dar nu era folosita atît de mult în tratamentul afectiunilor umane.

Catina este un arbust stufos, foarte rezistent la umiditate, la seceta, la ger. Are însa nevoie de multa lumina directa, nu suporta umbra, iar la noi creste în special în zonele subcarpatice. Este cunoscuta si în strainatate sub denumirea de sea buckthorn (ghimpe de mare) pentru ca aceasta creste si pe litoral.
La noi în tara sint zone în care se cultiva special pentru uzul farmaceutic. Dar acest arbust creste si liber în natura, însa nu multa lume stie cît de folositor este. Planta are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din lume.
În 1985, la Combinatul Chimic de la Giurgiu a avut loc un accident foarte grav. O explozie în urma careia au rezultat numerosi raniti arsi. Si pentru ca nu li s-au mai dat sanse de viata cîtorva dintre ei, a fost solicitat profesorul Brad, care a fost decan la Facultatea de Medicina din Tîrgu-Mures. A fost adus de urgenta la Bucuresti, cu un elicopter. Acesta fiind un foarte bun specialist, probabil cel mai preocupat de catina din Romania, a folosit alifie pe baza de catina pentru tratarea acestor arsuri. A stat si le-a pansat personal ranile astfel încît, în cîteva zile, s-au pus pe picioare si au scapat.
Catina se utilizeaza atît intern, cît si extern. Este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine si fosfolecitine, acizi grasi.
Catina are o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este comparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decît citricele. Pe lînga vitamina C are si carotenoizi, cantitati apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.
Catina este foarte apreciata de pacientii cardiaci, fiind un trofic vascular si nervos, un protector coronarian.
Este recomandata în arsuri, degeraturi si unele dermatoze. Are o actiune antiscorbutica datorita continutului mare de vitamina C. De asemenea, catina are si actiune antiulceroasa.
Este un tonifiant general, un foarte bun antianemic, stimuleaza imunitatea organismului si se foloseste si în afectiuni mai grave ca neoplasmele. De asemenea, este un foarte bun cicatrizant administrat extern, ajutînd la vindecarea plagilor, avînd efect antiinflamator, usor bactericid si nutritiv. Se foloseste cu succes într-o gama larga de afectiuni, dar s-au observat rezultate deosebite fie în tulburarile hormonale aparute la menopauza, fie în tulburarile premenstruale sau menstruale (dureri, sîngerari exagerate). La menopauza, cînd scade secretia de hormoni feminini, încep sa apara diverse probleme gen bufeuri de caldura, transpiratie, care sint înlaturate de efectele catinei.
În plus, rezultate foarte bune s-au obtinut în osteoporoza, asociata cu o serie de tincturi. Deci si aici s-au obtinut rezultate cu adevarat spectaculoase în sensul ca dupa cure repetate la intervale de trei sau sase luni s-a constatat o ameliorare neta.
De asemenea, se folosea si în cremele pentru îngrijirea pielii, dar nu se cunostea exact compozitia ei. Însa se observa efectul de întinerire asupra tenului.
Actiunile favorabile ale catinei, pe lînga faptul ca au fost descoperite înca din antichitate, sint foarte cunoscute si în Germania, SUA, Canada, Ucraina, China, Rusia, unde este numita ananas siberian datorita sucului placut care se obtine din fructe.
Produsele din catina au fost utilizate si de catre astronautii sovietici deoarece, pe lînga proprietatile revigorante, catina creste rezistenta organismului la radiatiile cosmice.
Uleiul ce catina este, dupa uleiul de palmier, cel mai bogat material natural în carotenoide (în special în betacaroteni). Însa, spre deosebire de uleiul de palmier, uleiul de catina are si alte elemente benefice pentru organism.
Se recomanda asocierea uleiului de catina cu un alt adjuvant alimentar, spirulina. Datorita sinergismului reciproc, pot fi combatute cele mai dificile maladii ale civilizatiei: stres, hepatite si chiar cancer.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger