NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

vineri

TOP 5 evadari uluitoare din inchisori


1. Evadarea din Siberia

Sławomir Rawicz a fost un soldat polonez arestat de trupele sovietice de ocupatie, in urma invaziei Poloniei. Atunci cand URSS si Germania au invadat si impartit Polonia, Rawics a plecat spre Pinsk, dar, la 19 noiembrie 1939, a fost prins de Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne (NKVD), arestat si l-a trimis in Moscova. Polonezul a fost initial dus in Kharkov pentru interogatoriu, iar apoi, in urma unui proces, a ajuns la inchisoarea Lubyanka din capitala rusa.

Rawicz rezistat cu succes tuturor incercarilor sovieticilor de a scoate de la el vreo marturisire prin tortura cat timp a fost incarcerat. A fost condamnat, sub acuzatia de spionaj, la 25 de ani de munca silnica intr-un gulag siberian. A fost transportat, impreuna cu alte mii de oameni, in Irkutsk si obligat sa mearga spre Tabara 303, aflata la 650 de kilometrei de Cercul Arctic, pentru a contribui la ridicarea, de la zero, a lagarului. Pe 9 aprilie 1941, Rawicz, impreuna cu sase camarazi, a evadat in plin viscol siberian.
Cei sapte barbati s-au indreptat catre sud, evitand orasele de teama ca ar putea fi tradati, insa, aparent, nimeni nu ii urmarea. S-au mai intalnit cu o fugara, o femeie poloneza, pe nume Krystyna. Noua zile mai tarziu au traversat raul Lena. Au mers de-a lungul Lacului Baikal si au trecut in Mongolia. Din fericire, oamenii intalniti acolo au fost prietenosi si ospitalieri. In timpul traversarii desertului Gobi, doi membri ai grupului, intre care femeia si un anume Makowski, au decedat. Ceilalti au fost nevoiti sa vaneze si sa manance serpi pentru a supravietui.

In octombrie 1941, fugarii au ajuns in Tibet. Localnicii au fost si aici prietenosi, mai ales atunci cand calatorii au spus ca incearca sa viziteze capitala Lhasa. Grupul lui Rawicz a traversat muntii Himalaya, eveniment in timpul caruia un alt membru si-a gasit sfarsitul din cauza frigului, in timp ce altul a cazut intr-o crevasa si a disparut. Rawicz si cei ramasi ar fi ajuns in India Britanica in martie 1942, dupa 6.500 de kilometri parcursi.

In 2006, un documentar realizat de BBC, bazat pe documente sovietice, a lansat ipoteza ca evadarea lui Rawicz ar fi o fabulatie, acesta fiind de fapt eliberat, in 1942, in cadrul amnistierii polonezilor de catre URSS si transportat peste Marea Caspica la o tabara de refugiati din Itan. In mai 2009, Witold Glinski, un veteran de razboi care traieste in Marea Britanie si membru al grupului lui Rawicz, a iesit la rampa declarand ca povestea este adevarata, numai ca el insusi ar fi fost protagonistul ei, in vreme ce Rawicz a ramas intemnitat pana la amnistiere.

2. Evadarea cu elicopterul
Pascal Payet, cunoscut si sub pseudonimul Kalashnikov Pat, a fost initial intemnitat pentru o crima produsa in timpul unui jaf stangaci dintr-o duba si condamnat, in 2001, la 30 de ani de inchisoare in Franta. A reusit sa evadeze nu o data, ci de doua ori, de fiecare data cu ajutorul unui elicopter.
Dupa prima evadare, din 2001, Payet a fost prins si sentinta i s-a extins cu inca sapte ani. Ultima evadare a barbatului a avut loc la inchisoarea Grasse, in iulie 2007, atunci cand, cu un elicopter Squirrel, deturnat cu tot cu pilot de pe aeroportul Cannes-Mandelieu, patru barbati mascati si inarmati pana in dinti au coborat pe acoperisul penitenciarului si si-au ridicat camaradul.

Elicopterul a aterizat, apoi, mai tarziu, in Bringnoles, la 38 de kilometrei distanta nord-est de Toulon, Franta, pe coasta Mediteranei. Payet si complicii sai au disparut, iar pilotul a fost eliberat nevatamat. Infractorul a fost recapturat la 21 septembrie 2007, in Matarao, Spania, la aproximativ 30 de kilimetri distanta de Barcelona. Isi facuse operatie estetica, dar chiar si asa a fost identificat de autoritatile spaniole.

3.Evadarea din Alcatraz

In cei 29 de ani de operare ai penitenciarului Alcatraz, pretindeau oficialii institutiei, niciun prizonier nu a evadat cu succes. 36 de condamnati au fost implicati in 14 tentative de evadare, doi barbati incercand sa fuga chiar de doua ori. Dintre acestia, 23 au fost prinsi, sase impuscati mortal in timpul evadarii, in timp ce trei s-au pierdut inotand pe mare si nu au mai fost gasiti niciodata, FBI-ul banuind ca sunt morti.
Totusi, la 11 iunie 1962, Frank Morris, John Anglin si Clarence Anglin au dus la indeplinire cu succes una dintre cele mai elaborate si complexe evadari intreprinse vreodata. Morris si fratii Anglin s-au catarat in culoarele de aerisire printr-un semineu si au reusit sa ajung pe acoperisul cladirii. Trio-ul a coborat apoi pe exteriorul acesteia, si-a croit drum pana la barcile din cauciuc andocate in apropiere si a inceput sa rameze catre larg. In dimineata urmatoare, politia i-a cautat fara succes.

Directorul in exercitiu al penitneciarului a spus ca detinutii au lasat in locul lor, pe perne, niste capete de momai - facute dintr-un amestec de sapun, hartie igienica si par adevarat - pentru a-i pacali pe ofiterii inchisorii care faceau inspectii nocturne. Morris si fratii Anglin au disparut fara urma si sunt si astazi cautati de FBI, desi se crede ca s-ar fi inecat in golful San Francisco incercand sa paraseasca insula.

4.Cei 7 texani

Texas 7 a fost un grup de prizonieri care au evadat din Unitatea John Connaly, din apropierea orasului Kenedy, Texas, la 13 decembrie 2000. Au fost prinsi in perioada 21-23 ianuarie 2001, in urma programului de televiziune din SUA "America's Most Wanted".

Pe 13 decembrie 2000, cei sapte au derulat o schema elaborata si au scapat din inchisoarea de stat de maxima siguranta, aflata in sudul statului Texas. Folosind cateva siretlicuri bine ticluite, cei sapte condamnati au asaltat si privat de libertate noua supraveghetori civili, patru ofiteri de corectie si trei prizonieri neimplicati, la aproximativ 11:20 A.M. Evadarea a avut loc in timpul celei mai relaxate perioade ale zilei, atunci cand supravegherea anumitor locatii era diminuata. Majoritatea violentelor au fost puse in aplicare in felul urmator: unul dintre puscariasi chema pe cineva, iar altul lovea persoana nesuspicioasa in cap, din spate. Odata ce victima cadea, detinutii ii luau hainele, o legau, ii puneau calus si o duceau in camera generatoarelor, in spatele unei usi incuiate. Unsprezece angajati ai inchisorii si trei condamnati neimplicati au suferit acest tratament.
Atacatorii au furat haine, carduri de credit si acte de identificare de la victime. De asemenea, membri grupului s-au dat drept gardieni la telefon si au inventat false povesti pentru a evita suspiciunile autoritatilor. Si-au croit, in cele din urma, drum cu ajutorul camionului de mentenanta al penitenciarului, pe care l-au folosit pentru a parasi zona. FBI-ul a reusit sa-i prinda pe toti evadatii. Unul s-a sicucis, altul a fost deja executat, iar ceilalti cinci aflati inca in viata sunt toti condamnati la moarte si asteapta indeplinirea sentintei prin injectie letala.

5.Evadarea din Labirint

Una dintre cele mai violente evadari ale tuturor timpurilor, cea din blocul H-7 al Penitenciarului-Labirint din Irlanda, s-a intamplat la 25 septembire 1983, atunci cand 35 sau 38 de detinuti au scapat dupa ce au preluat conducerea inchisorii prin forta. Un gardian a murit de atac de cord ca rezultat al evadarii si alti 20 au fost raniti, dintre care doi impuscati cu arme ajunse ilegal in penitenciar.

Labirintul a fost rezervat teroristilor si combatantilor paramilitari ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) si a fost considerat drept una dintre cele mai impenetrabile (catre exterior) inchisori ale Europei. Alaturi de gardurile inalte de 4,5 metri ale institutiei, fiecare bloc H din incinta acesteia era incercuit de cate un zid din beton inalt de 5,5 metri, cu sarma ghimpata deasupra, iar toate portile complexului erau fabricate din otel masiv si operate electronic.
Pe 25 septembire 1983, la scurt timp dupa ora 2:30 AM, prizonirerii au preluat comanda blocului H-7, luand gardienii ostatici si confiscandu-le unora, sub amenintarea armelor, hainele si cheile masinilor. La ora 3:25, a sosit un camion ce furniza provizii institutiei, iar prizonierii s-au folosit de acesta. La ora 3:50, camionul a parasit blocul H, iar in scurt timp si inchisoarea, cu o "incarcatura" de 38 de oameni.

In decursul urmatoarelor zile, 19 dintre evadati au fost prinsi. Cei ramasi liberi au fost sprijiniti de IRA pentru a-si gasi refugii. Unii membri ai grupului au ajuns pana in SUA, dar au fost descoperiti mai tarziu si extradati. In prezent, niciunul dintre evadatii care au scapat nu mai este cautat, unii obtinand chiar amnistiere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger