NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

vineri

Statul pe scaun e dăunător, chiar dacă faci sport în timpul liber



Chiar dacă o persoană face sport, în momentul în care stă pentru mai multe ore pe scaun, la birou, sau acasă, pe canapea, se supune unor riscuri de îmbolnăvire
Orele petrecute pe scaun, la birou, sau acasă, pe canapea, scurtează viaţa cu ani buni. 123.000 de persoane care nu sufereau de boli cronice au fost monitorizate pe parcursul a 13 ani.
Studiul, efectuat de American Journal of Epidemiology, a arătat că femeile care stau aşezate mai mult de şase ore pe zi au un risc de îmbolnăvire cu 37% mai ridicat decât cele care stau aşezate pentru mai puţin de trei ore pe zi. În cazul bărbaţilor, riscul de îmbolnăvire este cu 18% mai mare, în condiţiile similare. Riscurile au fost aceleaşi şi în cazul persoanelor care făceau mişcare în afara orelor petrecute la locul de muncă sau acasă.
Alt studiu, publicat anul trecut de revista medicală Medicine & Science, are aceeaşi concluzie - riscurile de îmbolnăvire de orice fel sunt mai mari în cazul persoanelor care petrec mult timp aşezate, chiar dacă în afara acestui timp fac sport şi au un stil de viaţă sănătos.
"Constatăm că efectele statului aşezat pe durate mari de timp sunt diferite şi independente de alţi factori de risc", spune profesorul Peter Katzmarzyk, de la Institutul Pennington Biomedical Research, din Baton Rouge. "Asta nu înseamnă că a face mişcare este inutil, dar statul aşezat rămâne un factor de risc, la fel ca fumatul, de exemplu. Fumatul este dăunător atât pentru un obez, cât şi pentru o persoană cu greutate normală. La fel este şi cu statul aşezat", explică profesorul.
Ce este dăunător în a sta aşezat
Ce anume este dăunător în a sta aşezat rămâne încă o problemă de dezbătut. Oamenii de ştiinţă cred că de vină ar fi tulburările metabolice care intervin în aceste cazuri. "Mecanismele biologice nu au fost încă înţelese cu precizie, însă colegii mei au descoperit că statul aşezat pe perioade lungi de timp cauzează dereglări ale metabolismului la nivel muscular.
Nivelul hormonilor şi al lipidelor se schimbă chiar şi după o singură zi în care o persoană a stat aşezată pentru mult timp", spune profesorul Katzmarzyk. Alte studii efectuate pe cobai arată că, în perioadele de repaus, lipaza lipoproteică, o enzimă care ajută la arderea grăsimilor, este secretată în cantităţi mult mai mici.
Lipaza lipoproteică este secretată în cantităţi suficiente doar atunci când muşchii corpului sunt flexaţi sau supuşi unei tensiuni. De altfel, s-a constatat că, stând în picioare, fără să facă altă activitate, o persoană arde de două ori mai multe calorii decât atunci când stă aşezată.
Un alt studiu a presupus ca subiecţii să meargă pe jos mult mai puţin decât sunt obişnuiţi şi să stea aşezaţi mai mult. În două săptămâni s-a constatat că aveau probleme în a metaboliza grăsimea şi zahărul. Dimpotrivă, alţi subiecţi au fost puşi să facă pauze mai dese în timpul orelor de muncă (petrecute pe scaun) şi să se plimbe. S-a constatat că organismele lor metabolizau mai bine grăsimea şi zahărul.
"Mesajul este simplu. Ar trebui să încercăm să stăm mai puţin aşezaţi şi să ne ridicăm mai des, să facem mişcări de întindere sau scurte plimbări", spune doctorul Alpa Patel, de la American Cancer Society.
Alpa Patel se numără printre cei care cred că o campanie de informare privind pericolele statului aşezat pe perioade lungi de timp este necesară. "Campaniile publice de informare ar trebui să includă şi expunerea acestor riscuri. Comunitatea medicală are suficiente dovezi pentru a justifica acest lucru", spune Alpa Patel.
Cum să stăm mai puţin
Pentru a combate efectele dăunătoare ale statului aşezat, medicii spun că este suficient să ne ridicăm de pe scaun odată la 15 minute şi să facem mişcări de întindere sau pur şi simplu să ne plimbăm timp de un minut. Spaţiul şi obiceiurile de la locul de muncă pot fi şi ele schimbate. Mesajele pentru colegi pot fi transmise direct şi nu prin email (astfel ai ocazia să te ridici şi să te plimbi).
Pauzele pot fi folosite pentru a face mişcare. De asemenea, locul de muncă poate fi organizat în aşa fel încât să nu ai totul la dispoziţie. Imprimantele, depozitele, fântânile cu apă etc pot fi puse la o oarecare distanţă de birou astfel încât să fii nevoit să te ridici şi să te deplasezi până la ele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger