
Fiecare vitamina are un rol diferit in organism. De exemplu, vitamina A ne ajuta sa san e mentinem ochii si pielea in stare buna. Vitamina B transforma glucoza in energie, iar vitamina K coaguleaza sangele, prevenind aparitia hemoragiilor.
Din cauza ca vitaminele se gasesc in cantitati mici in alimente, majoritatea oamenilor au deficite de vitamine. Din pacate, in zilele noastre este “ la moda ” mancarea saraca in vitamine, artificiala, iar aceasta este cel mai frecvent consumata, in special de catre copii.
Alimentele bogate in vitamine sunt:
· Vitamina A : ficat, ou, unt, caise, morcovi, rosii, spanac, piersici, . ardei, untura de peste, curmale, fasole verde.
· Vitamina B-1 ( tiamina) : Orez, Seminte de floarea soarelui, nuci, oua, cereale, miere de albine, drojdie de bere, paine
· Vitamina B-2 (riboflavina) : oua, carne de vita, ficat, varza, produse lactate.
· Viatmina B-3 (niacina) : drojdie de bere, fructe de mare, ficat, carne de pui, lapte, alune, seminte de floarea soarelui, cereale, nuci, oua, peste.
· Vitamina B-5 ( ac pantothenic) : legume, oua, varza, broccoli, carne de vita, cereale, somon, portocale.
· Vitamina B-6 : legume cu frunze verzi, cereale, ficat de vita, orez, prune, mazare, banana, rinichi, soia, nuci, alune.
· Vitamina B-8 ( biotina) : oua, soia, carne, ficat, legume, drojdie de bere, cereale, sardine.
· Vitamina B-9 ( ac folic) : lapte, produse lactate, rinichi, varza, ficat, somon, asparagus, spanac, ridichi, cereale.
· Vitamina B-12 : carne, ficat, peste, lapte, produse lactate, oua.
· Vitamina C : citrice, rosii, broccoli, mere, cartofi, ardei, spanac, capsuni, kiwi.
· Vitamina D : oua, peste, unt, lapte, margarina, lumina soarelui.
· Vitamina E : ulei de soia, ulei de floarea soarelui, seminte de floarea soarelui, nuci, oua, alone, fulgi de ovaz, ficat, mazare, fasole, porumb.
· Vitamine K : oua, produse lactate, ficat, legume verzi, peste, conopida, rosii, lucerna, ulei de soia.
1 comentarii:
mersi pt autocunoasterea aceasta
Trimiteți un comentariu