NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

miercuri

Este mai simplu sa inveti pe internet


Pe site-urile romanesti predomina cursurile de limbi straine, comunicare si IT. Cursurile online sunt de doua feluri: cele care fac parte din programa universitatilor si cursuri de initiere sau de specializare in diverse domenii accesibile oricui, indiferent de varsta si ocupatie.


Cursurile online pot dura cateva saptamani sau cateva luni si pot fi furnizate de o universitate cunoscuta sau un SRL. Calitatea serviciilor pe care aceste institutii le ofera nu poate fi o certitudine, dat fiind ca aceste cursuri nu sunt foarte clar reglementate.
"Exista in Romania 4.000 de institutii care ofera cursuri. Pana acum un an, cursurile trebuiau avizate de Ministerul Educatiei. Acum trebuie avizate de Ministerul Muncii, insa este vorba doar despre cursurile de formare profesionala, adica acelea care se regasesc in clasificatorul ocupatiilor din Romania. De exemplu, cursul abilitati in comunicare nu se regaseste nicaieri", explica Olimpius Istrate, cercetator in cadrul Institutului de stiinte ale Educatiei (ISE). Olimpius Istrate, cu ajutorul Inside Media si al Asociatiei pentru Excelenta in Cariera, a construit site-ul www.academiaonline.ro, unde toate cursurile sunt gratuite.
Asadar, cursurile online pot exista cu sau fara avizul unui minister. "In ultima vreme, nici nu prea mai conteaza. Foarte putini intreaba ce diploma sau certificat vor primi. Nici angajatorii nu mai cer astfel de atestari. Daca institutia inspira incredere cursantului si acesta este multumit, asta e tot ce conteaza", spune Ana Maria Popescu, director al firmei Direct Learning Systems (DLS). Cele doua site-uri pe care compania le detine, www.learningsystem.ro si www.cursurionline.ro, au in prezent o oferta de peste 40 de cursuri. Preturile variaza intre 40 si 300 USD, si sunt grupate in trei categorii principale: business, computere si hobby. DLS are ca parteneri pe National American University si Oxford Open Learning. Un curs online are avantajul de a permite studentului sa-si aranjeze programul asa cum doreste. De asemenea, distanta in spatiu inceteaza a mai fi o problema.
"Pe de alta parte, se rezolva problema celor timizi, care intr-o sala de clasa nu ar indrazni sa-si spuna parerea", crede Luminita Aron, de la Fundatia pentru Dezvoltare Umana. Inca din anul 1998, organizatia a inceput sa dezvolte un centru de educatie la distanta, ale carui cursuri, tratand probleme specifice sectorului nonguvernamental, s-au desfasurat multa vreme prin corespondenta. Personalul fundatiei a insistat sa puna la punct forma de invatamant online. Astfel, cursantii, de regula angajati ai administratiei locale sau ai altor institutii publice aflate in provincie, au fost stimulati sa invete sa lucreze pe Internet. 
"Multe persoane ar fi dorit sa urmeze cursurile online, dar nu au putut din cauza costurilor foarte mari si ale problemelor de conexiune la Internet", explica trainerii din cadrul Fundatiei. Intr-adevar, accesul la Internet poate constitui o problema in Romania. De aceea, dupa constatarile administratorilor de site, utilizatorii acestora sunt in mare parte studenti sau absolventi de studii superioare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger