NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

marți

Dicţionar de E-uri


Toţi aceşti aditivi, în afară de E 123, sunt permişi în România deşi mulţi dintre ei nu mai sunt permişi nici în Europa, nici în SUA.


E102 (tartrazina) – colorant care determina deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda. Este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena. 
E110 intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de „apus de soare“. Este interzis in SUA si in fostele state sovietice. 
E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume. Este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri. Poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala. Este interzis in SUA, in fostele state sovietice si in Romania. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi.
E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti. Poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.
E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice, poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia.
E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturile alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie si hiperaciditate la copii. in urma testarii pe animale de laborator a fost asociat si cu cancerul.
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml). Se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este, de asemenea, prezent in multe medicamente. Se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piatq Comuna Europeana il considera cancerigen.
E 212 (benzoat de potasiu). Consumul frecvent nu este recomandat. Va fi evitat de persoanele sensibile. Poate provoca migrene.
E 226 (sulfit de calciu). Consumul frecvent nu este recomandat. Va fi evitat de persoanele sensibile.
E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosiatice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.
E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase. Poate provoca iritatie gastrica sau cutanata. Nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase. Se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate.
E330 (acidul citric) produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Consumul a mai mult de 5 g de sorbitol zilnic pot aparea balonarea si flatulenta. Exista si persoane care au intoleranta la sorbitol, acestea putand avea efecte laxative.
E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Nu se recomanda celor care au afectiuni ale rinichilor, bolnavilor de Parkinson, Alzheimer. De asemenea, nu se recomanda in timpul sarcinii.
E 621 (glutamat monosodic) este unul dintre cei mai nocivi aditivi care produc cancer si Alzheimer. Se regaseste mai ales in supele concentrate, dar este folosit si la conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Mai este denumit „intaritorul de gust“, „potentiatorul de aroma“. Este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat, invocand simptome ca greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generica de „simptomul mancarii chinezesti“.
E 951 (aspartamul) este un indulcitor des folosit, foarte periculos, deoarece poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli mortale. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului! Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994. Iata doar cateva dintre cele peste 90 de simptome documentate in raport: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata etc. Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet etc.
E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse. Unele testari au aratat ca poate fi cancerigen. Este interzis in SUA (din 1970) si Anglia.
Aditivi alimentari care produc cancer: E131 (albastru patent) E142 (verde acid brilliant) este un colorant verde E211 (benzoat de sodium) E213 (benzoat de calciu) E214 (p-hidroxibenzoat de etil) E215 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de etil) E216 (parahidroxibenzoat de propil) E217 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de propil) E218 (p-hidroxibenzoatului de metil) E239 (hexametilen tatra amina) E330 (acid citric).
Aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250 (nitrit de sodium) E251 (nitrat de sodium) E252 (nitrat de potasiu).
Aditivi alimentari care produc boli de piele: E230 (difenil) E231 (ortofenil fenol) interzis in Europa E232 colorant catalogat ca pesticida interzis in Europa E233 (thiabendasol).
Aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311 (galat de octal) E312 (galat de dodecil).
Aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive (voma, indigestie, colici abdominale): E338 (acid fosforic) E339 (fosfat mono/di/trisodic) E340 (fosfat mono/di/tripotasic) E341 (fosfat mono/di/tricalcic) E463 (hidropropil celuloza) E465 (metil etil celuloza) E466 (carboximetil celuloza) E 450 (difosfat di/tri/tetrasodicdi/tetrapotasic, dicalcic, biacid de calciu) E461 (metil celuloza) E407 (caragenan) se gaseste in inghetata. Aditivi care distrug vitamina B12: E200 (acid ascorbic).
Aditivi care determina afectiuni intestinale: E220 (sulfat anhidru) E221 (metabisulfit de potasiu) E224 (metabisulfit de potasiu) E222 (sulfit acid de sodiu) E223 (metabisulfit de sodiu).
Aditivi care cresc nivelul colesterolului: E320 (butil hidroxianisol BHA) E321 (butil hidroxitoluen BHT).
Alti aditivi periculosi: E120 (conselina, acid carminic) E124 (rosu Ponceau) are o doza zilnica admisa de 4 mg/kg corp, putand provoca ADHD.
Aditivi suspecti: E121 E141 (Verde brilliant) E150 (Caramel) E153 E171 E172 E240 E241 E477.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger