NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

joi

Demontarea calculatorului


În momentul în care ne-am hotărît să demontăm calculatorul, trebuie să fim siguri că avem la dispoziţie cîteva ore fără a fi deranjaţi, în aşa fel încît să nu lăsăm lucrurile pe jumătate terminate. Calculatorul şi monitorul trebuie să fie reci, adică să nu se fi aflat în funcţiune în ziua respectivă sau eventual să fi fost închise de cel puţin o oră. În cazul monitorului acesta trebuie închis complet, nu să fie lăsat în stare de veghe ("stand-by").Operaţiunea de demontare se realizează cel mai bine pe o masă şi nu pe jos, pentru că în acest fel ne asigurăm că nu vom călca pe componente. Singurul instrument de care avem nevoie este o şurubelniţă obişnuită cu cap cruce. 
Este foarte important ca în cursul operaţiei de demontare să fim foarte ordonaţi, adică să punem bine toate componentele dezasamblate. În plus este indicat să avem grijă să nu pierdem şuruburile şi să le punem lîngă piesa pe care au fixat-o, lucru care ne va scuti de timpul pierdut cu căutarea acestora. De asemenea este bine să grupăm piesele demontate pe categorii : unităţi de stocare (hardisc, CD-ROM), plăci de extensie (placă video, modem, etc.), cabluri (cablu de alimentare, cabluri IDE, etc.), periferice (maus, tastatură, etc.) pentru a le avea la îndemînă mai uşor.

1. DEBRANŞAREA DE LA SURSA DE CURENT ELECTRIC
Trebuie să avem în vedere că scoaterea corectă a unui ştecher (conector) dintr-o priză se face trăgînd de capul ştecherului şi nu de cablul lui.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este debranşarea calculatorului de la reţeaua de curent electric. Scoatem din priza de curent alternativ ştecherul cablului de alimentare a calculatorului şi apoi scoatem şi conectorul cablului aflat în priza de pe carcasă, de lîngă sursa de alimentare. De asemenea deconectăm de la priza de curent ştecherul monitorului şi ştecherul imprimantei. Aceste manevre nu sînt periculoase, fiind similare cu deconectarea oricărui aparat electric.
După deconectare apăsăm pe butonul de pornire a calculatorului. Prin această manevră nu intenţionăm să pornim calculatorul, care evident nu mai are alimentare cu curent electric, ci să descărcam condensatorii sursei de alimentare în aşa fel încît aceştia să piardă electricitatea stocată.
În cursul operaţiunilor de deconectare a perifericelor şi de demontare a carcasei este bine să fim atenţi şi să nu atingem priza de pe carcasa calculatorului la care a fost conectat cablul de alimentare. Dacă o atingem există şansa să ne curentăm datorită electricităţii acumulate în condensatorii sursei de alimentare, care este posibil să nu se fi descărcat complet chiar dacă am folosit manevra de mai sus.
2. DECONECTAREA PERIFERICELOR ŞI A MONITORULUI
Apucăm pe rînd conectoarele PS/2 (sau USB) ale cablurilor tastaturii şi mausului şi le tragem uşor spre exterior. În mod normal conectoarele ies foarte uşor din prizele PS/2, însă în cazul prizelor USB este uneori nevoie de un efort ceva mai mare şi de multe ori dacă zgîlţîim un pic conectoarele ele vor ieşi mai uşor. Procedăm în mod similar cu conectorul cablului boxelor şi al cablului microfonului, care ies cu mare uşurinţă din prizele respective. Repetăm operaţia şi pentru celelalte periferice pe care le avem instalate, de exemplu pentru joystic. Unele mausuri mai vechi folosesc conectoare cu şuruburi încastrate pentru fixarea la unul din porturile seriale ale calculatorului. În cazul lor deşurubăm şuruburile şi apoi tragem spre exterior conectorul pentru a-l scoate.
Dacă avem un modem conectat la linia telefonică trebuie să procedăm cu atenţie pentru deconectarea lui. Dacă vom încerca să tragem de conectoarele celor două cabluri care intră în prizele modemului (numite "Line" şi "Phone") nu vom reuşi să le desprindem.
Aceste conectoare au un mecanism de blocare simplu, dar eficient. Pentru a le deconecta trebuie să ducem degetele mare şi arătător la limita dintre conector şi cablul telefonic şi să apăsăm în sus pe o lamelă de plastic care se desprinde din conector, în acelaşi timp trăgînd conectorul spre exterior, în aşa fel încît acesta să iasă din priză.
Pentru a nu rămîne fără telefon pe timpul cît curăţăm calculatorul trebuie să scoatem conectorul aflat în priza telefonică şi să punem în locul lui conectorul care s-a aflat în priza "Phone" a calculatorului. În acest fel am rămas în mînă cu cablul care făcea legatura între calculator şi priza telefonică, cablu pe care trebuie să-l punem bine pentru a reface legătura la reasamblarea calculatorului.
Conectorul cablului monitorului care intră în priza plăcii video este de obicei fixat în poziţie cu ajutorul unor şuruburi avînd capete de plastic şi care sînt incastrate în conector.
Aceste şuruburi se pot deşuruba uşor cu ajutorul degetelor, după care tragem conectorul spre exterior şi acesta iese foarte uşor. Aceeaşi procedură trebuie aplicată şi în cazul imprimantei, care se conectează la portul paralel al calculatorului.
3. DEMONTAREA CARCASEI
Carcasa calculatorului este formată dintr-o structură metalică de susţinere (pe care se fixează la interior componentele calculatorului), care este acoperită cu doua panouri laterale, un panou superior şi un panou frontal ("faţa" calculatorului). Toate panourile sînt detaşabile, fiind fixate de obicei cu şuruburi metalice sau cu elemente de plastic. Panourile laterale şi cel superior sînt de obicei din metal, iar panoul frontal din plastic. La anumite carcase, panourile laterale şi panoul superior formează un tot unitar, deci se manevrează împreună.
Toate panourile pe care le demontăm trebuie puse într-un loc ferit, în aşa fel încît să nu călcăm pe ele. Un panou metalic îndoit poate fi eventual îndreptat şi forţat să işi ocupe poziţia la remontarea carcasei, însă aspectul estetic este pierdut într-o mai mică sau mai mare masură.Începem prin a dezasambla panourile laterale. Acestea sînt fixate cu mai multe şuruburi de partea din spate a structurii metalice de susţinere.
Dupa deşurubare tragem pe rînd panourile înspre înapoi şi ele culisează pînă în momentul în care părăsesc şina pe care se află şi astfel pot fi scoase. Nu este nevoie să scoatem panourile superior şi frontal, dar o putem face dacă socotim că este necesar.
Panoul frontal este fixat de obicei de structura metalică a carcasei prin nişte dispozitive de plastic foarte simple. Acestea au forma unui mic cilindru gol care este secţionat pe lungime. Cilindrul este introdus într-o gaură a structurii metalice şi fixeaza panoul frontal datorită presiunii pe care o exercită cele doua secţiuni ale sale pe conturul găurii. 
Dacă apăsăm cu degetele uşor pe cele două secţiuni ale cilindrului şi în acelaşi timp îl împingem dinspre interiorul carcasei spre exterior, îl vom scoate din gaură. Vom repeta operaţiunea cu toate celelalalte dispozitive de fixare ale panoului frontal şi în acest fel îl putem demonta. Trebuie însă să ţinem cont că demontarea acestuia trebuie făcută după ce am deconectat cablurile care fac legătura între butoanele de pe panoul frontal şi placa de bază.
În mod normal însă nu este necesar să demontăm panoul frontal.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger