NOU!!!
Informatia Ta vine cu un nou design si un continut imbunatatit de informatii si referinte utile. Pentru o mai buna functionare va sfatuim sa folositi Google Chrome

vineri

Bujorul californian

Micuţul bujor, într-o bună măsură asemănător macului, se dezvoltă rapid odată cu venirea primăverii, transformându-se dintr-o sămânţă minusculă într-o tufă de până la 60-70 cm înălţime. Dezvoltă rădăcini adânci, care susţin întreaga plantă la maturitate şi caută surse de apă şi minerale în sol.

Frunzele sale, care seamănă cu o dantelă perfectă, sunt de culoare verde-albăstrui sau verde-argintiu, foarte fine, suculente şi interesante.
Tulpina este ierboasă, subţire, în vârful fiecărei tulpini apărând o floare. Florile sunt micuţe, dar intens colorate, în culori de la roşu şi portocaliu la galben intens.
Florile pot fi simple, având 4 petale dispuse simetric în jurul buchetului de stamine centrale, sau bătute, având multe petale foarte delicate. 
Esolţia înfloreşte începând din luna mai şi până la sfârşitul toamnei, când dă prima brumă. Dimineaţa micuţele flori se deschid, iar la lăsarea serii se închid uşor, pentru a se redeschide a doua zi.

Cum se îngrijeşte
Eschscholtzia californica nu este o plantă pretenţioasă, ba chiar dimpotrivă. Are însă câteva cerinţe specifice. În primul rând, solul trebuie să fie foarte bine drenat, motiv pentru care trebuie amestecat cu nisip în cantitate mare. Se aşază la loc însorit, în bătaia soarelui. Se udă foarte rar pentru că este printre puţinele plante cărora nu le trebuie apă din belşug nici chiar în perioadele caniculare. O a doua cerinţă foarte importantă este, că odată plantată într-un loc, Esolţia nu trebuie mutată. Dacă p scoţi din pământ planta moare. Pentru a preveni întinderea exagerată a plantei, tunde-o periodic cu o foarfecă de grădină, delimitându-i zona. Dacă nu vrei ca în anul următor să ai sute de tulpini de Esolţia în grădină, taie florile trecute sau păstăile rezultate în urma acestora înainte să ajungă la maturitate şi seminţele să fie luate de vânt.

Cum se înmulţeşte
Esolţia se înmulţeşte singură extrem de uşor. Din fructele păstăi cad seminţe mici, sub formă de bobiţe asemănătoare celor de mac, care sunt suflate de vânt sau cad pe pământ. Primăvara, seminţele mature căzute pe sol germinează. În cazul în care ai cumpărat seminţe din comerţ, acestea se plantează primăvara, după ce pericolul de îngheţ a trecut, cam prin lunile aprilie-mai, direct în pământ amestecat cu mult nisip, la soare. Creşte foarte repede şi abundent.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
enterclick.ro - generator trafic web
Powered by Blogger